Cum să-ți protejezi cardul bancar
Ultima actualizare
3 Feb 2022
În continuare vom explica regulile de securitate de bază și vom da exemple de trucuri frecvente ale răufăcătorilor.
Un răufăcător se poate prezenta, de exemplu, ca utilizator, șofer sau angajat al unei companii de taximetrie. Răufăcătorii inventează istorii pentru a obține datele cardului tău.
Regula nr.1
Nu da cardul tău bancar unei persoane străine.
Să presupunem că un utilizator i-a propus șoferului să-i transfere banii pe card. Pentru a nu-și distrage atenția de la drum, șoferul îi dă cardul, iar răufăcătorul fotografiază rapid cardul și apoi scoate bani de pe el.
Regula nr.2
Nu spune și nu trimite nimănui codul de securitate din SMS.
De exemplu, cineva a plasat o comandă pentru o altă persoană și s-a oferit să transfere imediat banii pe card. Răufăcătorul cere numărul cardului și denumirea băncii, apoi întreabă care este codul de securitate din SMS. Șoferul dictează codul, iar răufăcătorul închide apelul și scoate banii de pe card.
Regula nr.3
Nu da nimănui telefonul tău.
De exemplu, un utilizator se plânge că i s-a descărcat telefonul, dar trebuie urgent să meargă la o adresă intermediară. El îi cere șoferului telefonul pentru a găsi adresa necesară, dar de fapt scoate bani prin SMS sau o comandă ussd.
Regula nr.4
Nu trimite nimănui fotografii ale cardului tău bancar.
De exemplu, șoferul este invitat să se alăture unei noi companii de taximetrie și este rugat să trimită fotografii ale documentelor și ale cardului bancar, chipurile pentru a i se transfera bani. Imediat ce șoferul trimite informațiile cerute, răufăcătorul dispare și scoate banii de pe cardul șoferului.
Regula nr.5
Să nu ai încredere în capturile de ecran care chipurile confirmă transferul de bani.
Ce trebuie să faci dacă de pe cardul tău bancar au fost scoși bani
Blochează cardul.
Contactează banca pentru a raporta pierderea cardului și pentru a contesta tranzacțiile. Solicită un extras cu detalierea tranzacțiilor efectuate de răufăcători.
Depune o plângere la poliție cu privire la furtul cardului tău bancar și atașează extrasul cu detalierea tranzacțiilor.
Ce mai pot face pentru a-mi proteja cardul
1. Asigură-te că primești notificări de la bancă despre fiecare tranzacție efectuată cu cardul. Ele pot fi trimise ca mesaje SMS sau notificări push, dacă ai instalată pe telefon aplicația băncii.
2. De regulă, aplicațiile băncilor solicită setarea unui cod PIN de acces. Nu folosi combinații evidente, precum cifre egale, cifre consecutive sau anul nașterii.
3. Păstrează-ți economiile într-un cont separat, iar pe card ține doar o sumă mică pentru cumpărături curente.
4. Dacă utilizatorul nu are bani cash, propune-i să vă opriți la un bancomat ca să scoată bani. Dacă nu este niciun bancomat în apropiere, cere-i utilizatorului să-ți trimită bonul, care trebuie să conțină data și ora operațiunii, numărul documentului, suma, numele expeditorului și numele destinatarului.
———
CVV2 sau CVC2 este codul indicat pe partea din spate a cardului, utilizat pentru verificarea autenticității acestuia. Cardurile fără un astfel de cod, de regulă, nu pot fi folosite pentru achitarea produselor și serviciilor în Internet. Sistemele de plăți au nume diferite pentru acest cod:
VISA — cod CVV2 (Card Verification Value 2);
MasterCard — cod CVC2 (Card Verification Code 2).
Comenzile USSD permit efectuarea plăților, transferurilor și a altor operațiuni formând un număr de telefon. Răspunsurile la aceste comenzi vin sub forma unor mesaje SMS.